Select Page

Εργαστήριο Καρδιοαναπνευστικής Αποκατάστασης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΓΟΣΠΙΡΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ

ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Υπεύθυνος: Καθηγητής Σεραφείμ Ν. Νανάς,

Διευθυντής ΠΜΣ «ΚλινικήΕργοσπιρομετρία,

Άσκηση και Αποκατάσταση»

(Ενημερωτικό ιατρών)

 

Το Εργαστήριο Καρδιοαναπνευστικής Αποκατάστασης

Η Καρδιοαναπνευστική Αποκατάσταση συνίσταται σε μια πολυπαραγοντική προσέγγιση του ασθενή, με κυριότερο μέσο παρέμβασης τα ελεγχόμενα προγράμματα άσκησης. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν τα πολλαπλά οφέλη της συστηματικής σωματικής δραστηριότητας ως μέσο βελτίωσης της αερόβιας ικανότητας,της ποιότητας ζωής αλλά και της επιβίωσης των ασθενών. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά τόσο μέσω της πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς πρόληψης καρδιαγγειακών και καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων. Σύμφωνα και με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες η εξατομικευμένη συνταγογράφηση άσκησης είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος. Αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός των προγραμμάτων καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης. Το πρόγραμμα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων με στόχο την θετική επίδραση στη σωματική, ψυχική και κοινωνική επανένταξη του ασθενή στο κοινωνικό σύνολο.

 

Προσωπικό Προγράμματος

Για την επίτευξη των στόχων που θέτει το Εργαστήριο Καρδιοαναπνευστικής Αποκατάστασης απαιτείται η συνεργασία επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων. Έτσι στο πρόγραμμα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης συμπεριλαμβάνονται ιατρός, εργοφυσιολόγος, φυσικοθεραπευτής, διαιτολόγος και ψυχολόγος.

 

Δομή Προγραμμάτων Καρδιακής Αποκατάστασης

Φάση Ι (Οξεία Φάση-Εσωτερικοί ασθενείς). Διάρκεια από1 ως και 14 μέρες. Περιλαμβάνει, αποκατάσταση αναπνευστικής λειτουργίας του ασθενή, αντιμετώπιση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών και πόνου, κινησιοθεραπεία, έναρξη κινητοποίησης (<4 ΜΕΤs) και συνταγογράφηση εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης, εκπαίδευση αντιμετώπισης παραγόντων κινδύνου, ψυχολογική υποστήριξη (ενημέρωση του ασθενή και του/της συζύγου και της οικογένειας για την πάθηση, τα φάρμακα, το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο), οδηγίες για το σπίτι και προγραμματισμός στόχων (φυσιοθεραπευτική προσέγγιση).

Φάση ΙΙ (Άμεση Φάση Αποκατάστασης- Εξωτερικοί ασθενείς). Ξεκινά ιδανικά 2 εβδομάδες μετά το εξιτήριο ή κατά την διάρκεια των πρώτων 2 μηνών. Περιλαμβάνει, ελεγχόμενα προγράμματα άσκησης με συνεχή επίβλεψη και παρακολούθηση. Συχνά κρίνεται απαραίτητη συνεχής ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση κατά την άσκηση. Στόχοι αποτελούν η βελτίωση της καρδιοπνευμονικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας, η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, η επιστροφή στην εργασία και η ψυχολογική υποστήριξη. Οι συνεδρίες άσκησης πραγματοποιούνται 3 φορές την εβδομάδα. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι 1 ώρα, για διάστημα 3 μηνών περίπου. Για την εισαγωγή του ασθενή στο πρόγραμμα απαιτείται παραπεμπτικό θεράποντος ιατρού, αξιολόγηση του ασθενή (φάκελος ασθενή), συγκατάθεση ασθενούς και πλήρης εργοσπιρομετρικός έλεγχος. Ο ασθενής βρίσκεται σε τακτική παρακολούθηση από την Ομάδα Καρδιοαναπνευτικής Αποκατάστασης καθ’ όλη τη διάρκεια τουΠρογράμματος, ενώ ορίζονται συγκεκριμένοι εξατομικευμένοι στόχοι για τη μετάβαση του ασθενή στην επόμενη φάση αποκατάστασης.

Φάση ΙΙΙ (Ενδιάμεση Φάση Αποκατάστασης- Εξωτερικοίασθενείς). Επιτυγχάνεται σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενή, δεν απαιτείται συνεχής επίβλεψη και ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση κατά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα άσκησης και δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην βελτίωση της ανοχής στην κόπωση και στην αλλαγή του τρόπου ζωής.

Φάση ΙV (Φάση Συντήρησης- Εξωτερικοί ασθενείς). Στη φάση αυτή εντάσσονται όσοι ασθενείς έχουν διατηρήσει τα οφέλη της άσκησης και κρίνονται ικανοί να συνεχίσουν στη φάση συντήρησης (δευτερογενής πρόληψη) με την ελάχιστη δυνατή επίβλεψη εφ᾽όρου ζωής.

Πολλές φορές ανάλογα με την κλινική κατάσταση του ασθενούς, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η μεταφορά του σε προηγούμενη φάση του προγράμματος.

 

Υποψήφιοι Ασθενείς

Το Πρόγραμμα Καρδιοαναπνευστικής Αποκατάστασης απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν ή έχουν υποστεί:

  1. Χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, κυστική ίνωση
  2. Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια
  3. Μεταμόσχευση Καρδιάς
  4. Μηχανική υποβοήθηση (ΑΡ) κοιλίας
  5. Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου/Στεφανιαία Νόσο
  6. Επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (CABG)/Αγγειοπλαστική (PTCA)
  7. Επέμβαση επιδιόρθωσης/αντικατάστασης βαλβίδας
  8. Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
  9. Σακχαρώδη Διαβήτη, Αρτηριακή Υπέρταση, Παχυσαρκία, Δυσλιπιδαιμία, Μεταβολικό σύνδρομο
  10. Περιφερική Αγγειοπάθεια
  11. Καρκινοπαθείς
  12. Πολυνευροπάθειες, μυοσκελετικές δυσλειτουργίες όπως οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, μυοπάθεια
  13. Νευρομυϊκές διαταραχές όπως ν. πάρκινσον

 

Απόλυτες Αντενδείξεις για την εισαγωγή σε πρόγραμμα αποκατάστασης

  • Ασταθής στηθάγχη
  • Συστολική πίεση >200mmHg σε ηρεμία ή διαστολική >110mmHg σε ηρεμία
  • Στένωση αορτής μετρίου ή σοβαρού βαθμού
  • Οξεία ασθένεια, πυρετός ή άλλο ενεργό νόσημα
  • Μη ελεγχόμενες αρρυθμίες
  • Μη σταθεροποιημένη καρδιακή ανεπάρκεια
  • Αρρυθμιογόνος δεξιά κοιλία
  • Μη ελεγχόμενη ταχυκαρδία
  • Πρόσφατη εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση
  • Πρόσφατη πνευμονική εμβολή
  • Μη ρυθμισμένος διαβήτης
  • Ορθοπεδικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν άσκηση

 

Διαδικασίες λειτουργίας του Προγράμματος

Εισαγωγή: Απαιτείται παραπεμπτικό Θεράποντος και ενημέρωση του Ιατρού συνεργάτη του Εργαστηρίου

Αξιολόγηση: Περιλαμβάνει ακριβές ιατρικό ή χειρουργικό προφίλ, προφίλ παραγόντων κινδύνου, φαρμακευτική αγωγή, αιματολογική εξέταση, τυχόν μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, ψυχο-κοινωνικό προφίλ, ερωτηματολόγιο ποιότητας ζωής, τυχόν επιπλοκές κατά την επέμβαση/ανάρρωση, ανάλυση σύστασης σώματος, καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης

Παρέμβαση: Περιλαμβάνει εξατομίκευση στόχων, περιγραφή μηχανισμών επίτευξης στόχων και μεθόδων αξιολόγησης, συνταγογράφηση άσκησης, καταγραφή προόδου συνεδρίας,πλάνο τροποποίησης συμπεριφοράς, καταγραφή ρυθμού προσαρμογής, καταγραφή αλλαγών κλινικής κατάστασης και τέλος έκθεση προόδου που αποστέλλεται στονΘεράποντα.

Ολοκλήρωση Φάσεων / Προγράμματος: Πραγματοποιείται καταγραφή επιτευγμάτων, τονίζονται οι παράμετροι προς βελτίωση, δίνονται οδηγίες άσκησης, πραγματοποιείται καταγραφή συμπτωμάτων, συζήτηση με θέμα τη συναισθηματική κατάσταση του ασθενή και χρονοδιάγραμμα επαναξιολόγησης και επίσκεψης στον Θεράποντα, ο οποίος ενημερώνεται με λεπτομερή έκθεση προόδου από το προσωπικό του εργαστηρίου.

Tηλέφωνο επικοινωνίας: 2132043390, 3385

Ηλεκ/κή Διεύθυνση: cpet-rehab@evaggelismos-hosp.gr,

ceerehab.eva@gmail.com

Skills

Posted on

March 20, 2019

Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας

 

 

Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»