Select Page

Εργαστήριο Αναπνευστικής Αποκατάστασης

Η αναπνευστική αποκατάσταση αποτελεί αναντικατάστατο θεραπευτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) διακόπτοντας τον φαύλο κύκλο της δύσπνοιας, της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας και της μυϊκής αδυναμίας. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής, ελαττώνει της παροξύνσεις και βοηθά τους ασθενείς να ξανακερδίσουν τη ζωή τους χωρίς η ΧΑΠ να αποτελεί πλέον ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Μετά την πανδημία η Ά Κλινική Εντατικής Θεραπείας εφαρμόζει για περισσότερο από 2 έτη ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και σε Post-COVID-19 ασθενείς με επίμονα συμπτώματα (όπως κόπωση, δύσπνοια, ελαττωμένη φυσική δραστηριότητα, κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές μνήμης κ.α).

 

Τι είναι η αναπνευστική αποκατάσταση;

Η αναπνευστική αποκατάσταση είναι μία πολυδιάστατη διαδικασία φροντίδας των ασθενών µε χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, κυρίως με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αλλά τα τελευταία χρόνια και μετά από COVID-19. Η φροντίδα αυτή είναι εξατομικευμένη στις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε ασθενή και σκοπεύει στην ταυτόχρονη βελτίωση της σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής του κατάστασης.

 

Ποιοι ασθενείς με ΧΑΠ συστήνεται να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αναπνευστικής αποκατάστασης;

Όλοι οι ασθενείς με ΧΑΠ θα ωφεληθούν από ένα πρόγραμμα αναπνευστικής αποκατάστασης, εντούτοις έχει δειχθεί ότι οι βαρύτερα πάσχοντες θα έχουν και το μεγαλύτερο όφελος. Συνεπώς στις ομοφωνίες της επιστημονικής κοινότητας που αφορούν τη νόσο συστήνεται ιδιαίτερα στους ασθενείς με περισσότερες παροξύνσεις (≥2 ανά έτος) ή και περισσότερα συμπτώματα (δύσπνοια). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε ασθενείς με πρόσφατη παρόξυνση (που συνέβη σε ≤4 εβδομάδες) όπου έχει δειχθεί ότι η αποκατάσταση ελαττώνει την πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και τη θνητότητα.

 

Ποιοι ασθενείς COVID-19 συστήνεται να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αναπνευστικής αποκατάστασης;

Όλοι οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από COVID-19 και παρουσιάζουν επίμονη συμπτωματολογία 6 με 8 εβδομάδες μετά το εξιτήριο ή τρεις μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα, ειδικά αυτοί που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ ή σε κλινικές και έλαβαν υψηλά μείγματα οξυγόνου μπορούν να προσέλθουν μετά από ραντεβού στο κέντρο αναπνευστικής αποκατάστασης για αξιολόγηση και κατόπιν να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιβλεπόμενης αποκατάστασης (2 φορές την εβδομάδα για 2 μήνες). Σχετικά με το σύνδρομο του LONG-COVID οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στις οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

 

Το πρόγραμμα αποκατάστασης παρέχει:

  • Σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις
  • Τεχνικές εξοικονόμησης σωματικής ενέργειας και αποφυγής δύσπνοιας
  • Αναπνευστική φυσικοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης και αποδοτικότερης αναπνοής
  • Διατροφική παρακολούθηση
  • Ψυχολογική στήριξη, αποφυγή της κατάθλιψης, ενθάρρυνση της αυτοεκτίμησης.
  • Εκπαίδευση μακροχρόνιας αυτοφροντίδας µε τη συμμετοχή των υπόλοιπων µελών της οικογένειας

 

Τι οφέλη θα αποκομίσετε από το πρόγραμμα;

Το βασικό όφελος είναι η βελτίωση της λειτουργικής σας ικανότητας ώστε να αυξήσετε τον αριθμό και τον χρόνο των καθημερινών δραστηριοτήτων που εκτελείτε. Οι ίδιοι οι ασθενείς παραδέχονται ότι μετά το πρόγραμμα αποκατάστασης μπορούν να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν που λόγω της δύσπνοιας και της έλλειψης φυσικής κατάστασης δεν μπορούσαν να κάνουν στο παρελθόν.

Οι ασθενείς του προγράμματος αυτού δηλώνουν ότι νιώθουν καλύτερα και ότι είναι πολύ πιο ικανοποιημένοι από την προσωπική τους ζωή. Μάλιστα πολλοί από αυτούς συνεχίζουν τις ασκήσεις και τις τεχνικές που διδάχτηκαν ενσωματώνοντάς τες στην καθημερινή τους ζωή. Η όλη εμπειρία και η ενασχόληση τους µε την διαδικασία της αποκατάστασης έχει αναμφίβολα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.

 

Πόσο συχνά θα επισκέπτεστε το κέντρο αποκατάστασης;

Το πρόγραμμα αναπνευστικής αποκατάστασης στεγάζεται στο Νοσοκομείο «ο Ευαγγελισμός» στον 4ο όροφο του Οίκου Αδελφών υπό την αιγίδα της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας και διαρκεί 2 μήνες. Θα επισκέπτεστε το κέντρο 2 φορές την εβδομάδα για 2 ώρες συνολικά την κάθε φορά. Θα διδάσκεστε σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις ενώ θα συμμετέχετε και σε εκπαιδευτικές συνεδρίες καθώς και σε συνεδρίες ψυχολογικής και διατροφικής υποστήριξης. 

 

Τι εξετάσεις θα κάνετε;

Στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος θα αξιολογηθείτε από το εργαστήριο λειτουργικών αναπνευστικών δοκιμασιών, εργοσπιρομετρίας και αξιολόγησης της σύστασης του σώματος. Επιπλέον ειδικά για τους ασθενείς μετά από COVID-19 εκτός από την πνευμονολογική εξέταση υπάρχει αξιολόγηση από καρδιολόγο, ενδοκρινολόγο, νευρολόγο και ψυχολόγο.

 

Η Αποκατάσταση την εποχή της πανδημίας: Τα οφέλη της αποκατάστασης στους ασθενείς με περιορισμό της άσκησης λόγω χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων είναι τόσο σημαντικά, ακόμα και την δύσκολη αυτή εποχή, οπότε αποφασίστηκε να συνεχιστεί η λειτουργία του προγράμματος έστω εξυπηρετώντας μικρότερο αριθμό ασθενών. Για να είναι ασφαλής η συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος οι ασθενείς εκτελούν το πρόγραμμα κατά μόνας με χρονική διαφορά μίας ώρας μεταξύ τους, με τον χώρο να αερίζεται επαρκώς και διαρκώς, με χρήση μάσκας από το προσωπικό και απολύμανση των μηχανημάτων με αλκοολούχο διάλυμα μεταξύ των χρήσεων. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στον πρωτόκολλο λειτουργίας της μονάδας στην εποχή της πανδημίας COVID-19

Συντονιστής του προγράμματος: Ασημάκος Ανδρέας πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Επιμελητής Α΄.

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  2132043395

Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας

 

 

Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»